7 TIPS TIL EN GRØNNERE DAGLIGDAG

7 TIPS TIL EN GRØNNERE DAGLIGDAG

Hvordan er man bæredygtig og miljøbevidst? Kan mine handlinger virkelig gøre en forskel?

Det kan muligvis virke uoverskueligt med sådan et tiltag, nu hvor hverdagens rutiner allerede eksisterer. Jeg tror dog på, at det er muligt at flette små miljø-venlige initiativer ind i dagligdagens travlhed. Det er faktisk ikke svært at være opmærksom på mulighederne for grønne forbedringer, der både gavner det indre og det ydre. Jeg indrømmer gerne, at jeg langt fra selv er en helgen. Der er plads til forbedringer, men Rom blev jo, som bekendt, heller ikke bygget på én dag.

Hvis der er noget, jeg er passioneret omkring, så er det at blive bedre til at se muligheder fremfor begrænsninger. At have et åbent sind for nye tiltag som kan gavne og tilføre nye, vedvarende og i alle tilfælde grønnere vaner i dagligdagen. Her er mine 7 tips til en lidt grønnere hverdag:

1. Garderoben

Tænk kvalitet fremfor kvantitet. Det kan være svært, for det er ofte nemt at blive fristet til at hoppe med på sæsonens nyeste tendenser, men prøv alligevel. Jeg øver mig selv meget på det. Tænker altid over materiale, design og ikke mindst brugbarhed – vil jeg også bære denne om 6-8 måneder? Andre tiltag kan være at sælge sit tøj videre, reparere skadet tøj og/eller shoppe genbrug.

2. Indkøb

Kig efter tilbuddene. Økologi og miljøcertificerede varer bliver ofte sat ned. Undgå at impulskøbe madvarer. Lav en indkøbsliste eller abbonnér på eksempelvis Aarstiderne. Stil de ældste varer forrest i køle- og køkkenskabe, så er det nemmere automatisk at bruge dem først og dermed forebygge madspild.

3. Byt til nyt

Lån dine bøger på biblioteket. På den måde slipper du for at blive træt af dem, når de er læst godt igennem. Du kan derefter returnere dem tilbage, og selvfølgelig låne nye med hjem til hyggelæsning. Det er rart for pengepungen og pladsen i hjemmet. Jeg benyttede det særlig meget, da jeg boede i Randers, da bibliotek dér virkelig er et rart sted at være.

4. Sig nej tak

Læser du dine reklamer? Eller ryger de direkte ud med skraldet? Anskaf et ‘nej tak til reklamer’ skilt og brug i stedet en tilbuds-app. Jeg bruger eTilbudsavis, hvor der bl.a. er mulighed for at lave lister inden indkøb.

4. Tænk holdbarhed ind i de praktiske gøremål

Ret tilfældigt faldt jeg over denne miljøvenlige svamp til opvask og rengøring. Den er helt uden mikroplast og kan genbruges igen og igen. Den skal bare puttes i opvaskemaskinen efter brug – SÅ smart! Der findes helt sikkert flere områder i denne afdeling som kan forbedres, og jeg vil gerne udforske grønnere husholdning nærmere. Svampen kostede forresten kun 23 kr.

5. Sortér affaldet

Vi skal sortere vores affald. Alt der er organisk og nedbrydeligt skal over i en seperat pose som er 100 % kompostbar. Det er virkelig nemt, og alle kan være med. Det er de små ting, som kan gøre en forskel. Husk at sortere og separere batterier, plastik og metal. I kender det sikkert alt sammen, men det kan lette arbejdet for mange og i alle tilfælde passe på miljøet.

6. Pas på dit ydre

Undgå at bruge plejende skønhedsprodukter fyldt med parfume og andre skadelige stoffer. Der findes efterhånden et bredt udvalg af allergi- og miljømærket produkter, bl.a. Rudolph Care, Miild Makeup og Sanex (min håndcreme på billedet) som er formuleret med et minimum af ingredienser, som holder huden og miljøet sundt.

7. Pas på dit indre

Som kvinde går en fast del af det månedlige budget til menustration. Jeg mener endda at havde læst, at vi i gennemsnit bruger ca. 11.000 bind og tamponer gennem hele livet! Har I overvejet hvad størstedelen af bind og tamponer faktisk består af? Blegemiddel, lim, parfume, lotion eller andet der heller ikke hører til inde i kroppen! Sidste år blev jeg introduceret for OrganiCup, som tilmed kan sørge for at ændre 30 kilo affald til kun 30 gram. Den er genanvendelig og fri for kemikalier – som derfor ikke ender oppe i kroppen.

Jeg håber, at denne lille guide kan bruges, og at I får lyst til at dele jeres egne grønne tips. Jeg er langt fra ekspert på dette område, og har kun egne erfaringer og læsning at trække på, men jeg tror på, at vi alle kan indføre små miljøvenlige tiltag, som gør en stor forskel. 

Share:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Looking for Something?