Gravid uge 39

Jeg er gået ind i graviditetsuge 40 eller 39+6, hvilket betyder at der er 1 dag til termin. Det er helt ekstremt, hvor hurtigt denne graviditet er gået – samtidigmed at der indimellem har været nogle ret så lange dage. Som I nok har bemærket, har bloggen været på lidt af en ferie, og det har været helt bevidst, da jeg har skulle skære alle ’unødvendige’ aktiviteter fra pga. for mange plukveer. Mere om dette længere nede. 

Vi har efterhånden fået ’bygget reden’ næsten klar, og mit ordensgen finder stor tilfredshed i mange af de ting, som vi har fået styr på inden have styr på inden hun melder sin ankomst. Jeg har fået en naturlig trang til at rydde ud og gøre rent alle steder, hvilket min barsel også et gået med. Selvfølgelig til lyden af musik og med smovs i slikskålen – det behøver ikke være en sur pligt 😉

Baby: Vi var hos jordemoder i onsdags, hvor lillepigen blev skønnet til at veje omkring 3000 g. Mavsen fylder også godt, og jeg nyder stadig at kunne mærke hende, når hun møffer rundt derinde – faktisk kalder vi hende Møffe lige nu. Det giver mig tryghed, når jeg kan mærke hende mosle rundt, men det er klar blevet anderledes end de tidligere mange spark i takt med at pladsen bliver mere trang .

Faktisk har vi gennem størstedelen af graviditeten været til en del ekstra scanninger, da hendes mavesæk befinder sig i den store ende. De er ikke bekymret, da alt er andet heldigvis er som det skal være, men Riget vil gerne holde ekstra øje alligevel. Det er selvfølgelig dejligt, at de passer på baby, men jeg må indrømme at det ikke var særlig sjovt i starten. Alle forældre ønsker jo, at alting er 100 % ok med deres baby, så jeg ville lyve, hvis vi ikke har været bekymret – selvom de gentagende gange har sagt, at der ingen grund er til det. Med tiden har jeg dog fundet ro i det, og nu ser jeg de ekstra scanninger som en herlig mulighed for at kigge ind til hende flere gange end hvad ellers er tilfældet. Update: seneste scanning viste at alting var som det skulle være <3

Min krop: Vægten siger nu +10 kg, hvilket der ikke er noget at sige til. Min mave har fået noget af et vokseværk, og jeg kan slet ikke holde ud af have tøj på som strammer det mindste. Hverdagsuniformen er: pyjamas og Michaels store t-shirts.
Generelt har jeg det fint i min krop i forhold til forandringerne og vægten, men jeg kan godt mærke, at jeg kan savne min gamle krop i forhold til almindelige hverdagsting, som når jeg skal have sko på eller sove. Jeg tisser ca. 2-3 gange om natten, og derudover vågner jeg ofte, når jeg skal vende mig, da det ikke bare er lige til, fordi maven skal støttes af en pude – ellers føles det som alting bliver mast. Ydermere har jeg tidligere døjet med ondt i ryggen. Det er ikke særlig rart, men jeg tænker at det selvfølgelig skyldes vægten foran (dermed andeledes holdning), og ikke mindst de mange timer foran computeren pga. eksamensperioden på studiet. Derfor benytter jeg barslen til at holde fri for computeren, men jeg kunne alligevel ikke dy mig for at få dette indlæg udgivet. Det bliver jeg helt sikkert glad for at kunne kigge tilbage på, når hun er født.

Plukveer: Jeg fik kort efter uge 20 de første plukveer, som siden er taget til. Derfor fik jeg, af både fra læge og jordemoder, besked om at tage den ekstra med ro og derfor skære alle ’unødvendige’ aktiviteter fra. Plukveer er slet ikke farlige, og de skal faktisk også være der, da det er livmoderens måde at forberede sig til fødslen på. Der skal bare ikke være for mange, de må ikke gøre ondt eller komme med samme interval. Det er heller ikke fordi jeg får ondt af dem, men de er ikke ligefrem behagelige, og nogle dage føles det som om maven bare er helt stram og hård fra morgen til aften. Det er kroppens måde at sige fra på – fortælle at der sker for mange ting, hvilket jeg selvfølgelig skal respektere. November og december har været to måneder, hvor jeg virkelig nogle dage, har følt mig så ensom! Det er ikke sjovt at være vant til at have en fuldt pakket uge med veninder, arbejde og studie osv. til at skulle tilbringe de fleste timer alene i sofaen foran computeren. Men lillepigen kommer selvfølgelig i første række hele vejen igennem, og jeg skal nok få til ’pakket’ kalender tilbage på et tidspunkt. Afslapning – både fysisk og mentalt – har helt sikkert haft en fin effekt selvom det har været hårdt.

Update: Plukveerne er der stadig, men nu er der ingen grund til bekymring. De må udvikle sig til rigtige veer nu.

Cravings: FRISK APPELSIN JUICE! Ej, men jeg kan slet ikke få nok. Af samme grund falder sæsonen for appelsiner i god jord. Jeg er meget glad for den orange frugt, og skal i hvert fald have ét glas om dagen. Mhh! I forhold til andet mad, er der i takt med lillepigens vægtøgning, ikke plads til særligt store måltider i mavsen. Derfor spiser jeg hellere flere små mange gange i løbet af dagen.

Indkøb: Uha, siden sidst har vi virkelig fået tilføjet mange babyting. De første køb var seng, dyne og puslebord, og efter min fødselsdag kom barnevognen også med i puljen. Det er rart at få styr på nogle praktiske ting, så man ikke står i sidste øjeblik og mangler det.

Fødselsforberedelse og tanker om fødslen: Jeg har efter anbefaling fra mødre, læge og jordemoderen valgt ikke at bruge flere tusinde kroner på et privat fødselskursus. Til gengæld har jeg købt bogen ’Smerefri fødsel’, som guide. Derudover har Michael og jeg været til fødselsforberedelsen på Riget, hvilket faktisk var meget givende. Jeg har tiltro til, at min krop har helt styr på, hvad der skal foregå med kyndig vejledning fra jordemoder og andet personale. Alligevel giver forberedelse en ekstra ro, og derfor vil jeg helt sikkert fortsætte med at øve mig ifølge ’Smertefri fødsel’ op til termin. Min barndomsveninde, som faktisk har termin tre dage efter mig, har anbefalet ’Velkommen til Verden’ programmerne, hvilket giver et ret godt billede af, hvad vi går i møde.

Fem ting der har overrasket mig i 2 trimester (og nu 3 trimester):

  1. Hvordan vores lille baby på dette stadie kan hikke så mange i løbet af en dag. Som i 5-6 gange om dagen! Jeg har dog læst et sted, at hikke ikke føles lige så ubehageligt for babyer som hos voksne. Man har lov at håbe, sådan som mavsen hopper!
  2. Hvor glemsom man kan blive som gravid! Baby fylder ikke kun i maven 😉
  3. Hvor besværligt det kan være at huske på uger og dage. Jeg gik faktisk nogle uger og troede at jeg var x antal uger henne, men så kunne både app og Michael konstatere, at der lige skulle lægges en ekstra uge på. Tid får virkelig en ny dimension, når man bliver gravid! Særligt så tæt på terminen!
  4. Fristelserne! Det er utrolig svært ikke at købe sig fattig i nuttet babytøj + diverse. Tænker det kommer i samme pakke som forventningen glæde over snart at møde sit lille menneske <3
  5. Hvis du er gravid eller har planer om at blive det på et tidspunkt, så sørg for at sætte tid af til selvforkælelse – og gerne i form af et spaophold med graviditetsmassage. Du vil ikke fortryde det. Jeg fik et dagsophold hos Amazing Space af Michael i fødselsdagsgave, og jeg kunne ikke ønske mig noget bedre! Det var simpelthen ubeskriveligt, at få lov til at føle sig vægtløs i vandet og samtidig bare blive forkælet fra top til tå.
Share:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Looking for Something?